• img1

Προγράμματα

MEDI.M.U.N (Mediterranean Model United Nations) 2024

Πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου το 19ο ετήσιο συνέδριο του προγράμματος MEDI.M.U.N (Mediterranean Model United Nations) 2024. Το Λύκειο Λατσιών εκπροσωπήθηκε επάξια στο φετινό συνέδριο από ομάδα 7 μαθητών/τριων: Αναστασίου Αθηνά Γ11, Μουστάκα Νεκταρία Γ21, Κωνσταντίνου Αναστάσιος Γ41, Μαγουλιάνος Γεράσιμος Γ41, Μυλωνάς Αντρέας Γ32, Παρπέρης Αντρέας Β23, Κακουλλής Βαρνάβας Γ22. Οι μαθητές συνοδεύονταν από τις καθηγήτριες των Αγγλικών Έλενα Σοφοκλέους και Ανθή Διαβαστού. Τη γενική ευθύνη είχε η Βοηθός Διευθύντρια Δένα Νεοφυτίδου.

Το Model United Nations (MUN) είναι μια προσομοίωση των κοινοβουλευτικών διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών που κατέχει ένα σεβαστό κύρος, δεόντως αναγνωρισμένο από το κυβερνητικό ίδρυμα που υποστηρίζει τις διασκέψεις του Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών (MUN) παγκοσμίως. Οι αντιπρόσωποι (delegates) όμως δεν είναι ενήλικες αλλά μαθητές από διάφορα σχολεία της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια αυτών των διασκέψεων, οι μαθητές εκπροσωπούν ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ που τους έχει ανατεθεί και μετά από εκτεταμένη έρευνα γράφουν και συζητούν ψηφίσματα και προτείνουν λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα. Οι μαθητές μέσω από αυτή τη διαδικασία μαθαίνουν να ερευνούν, να προβληματίζονται και να ενδιαφέρονται για θέματα που αφορούν την παγκόσμια ασφάλεια, οικονομία, κοινωνία και δικαιοσύνη. Οι συζητήσεις διεξάγονται με επίσημο τρόπο σύμφωνα με την «Κοινοβουλευτική Διαδικασία» του ΟΗΕ.

Οι μαθητές, λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις πιο κάτω τέσσερεις γενικές συνελεύσεις και να προσεγγίσουν τα εξής θέματα: 

1. Αφοπλισμός και Διεθνής Ασφάλεια 

2. Περιβαλλοντική και Οικονομική Ανάπτυξη

3. Κοινωνικά, Ανθρωπιστικά και Πολιτιστικά Θέματα 

4. Νομικά θέματα 

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας, Μυλωνά Αντρέα και Κακουλλή Βαρνάβα, οι οποίοι διακρίθηκαν ανάμεσα στους αντιπροσώπους και τιμήθηκαν! (Honorable Mentions)

Θερμές ευχαριστίες στον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας που κάλυψε τα έξοδα συμμετοχής των μαθητών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών απέκτησαν πολύτιμα εφόδια και εμπειρίες ζωής.  Φωτογραφικό Υλικό


Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για την ένταξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στην Εκπαίδευση (CCS-EU).

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, στην αίθουσα του πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, διεθνές συνέδριο για την Ένταξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στα σχολεία (CSS-EU). Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν καθηγητές και ακαδημαϊκοί από Κύπρο, Ελλάδα, Σερβία, Κροατία παρουσιάστηκαν από την πρεσβευτή της Κύπρου για την κοινωνική καινοτομία κα Μαριάννα Κόκοτα, ανάμεσα σε άλλα, και οι δράσεις του σχολείου μας σε σχέση με τον τρίτο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης "Καλή Υγεία και Ευημερία". Φωτογραφικό Υλικό 


Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για την ένταξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στην Εκπαίδευση (CCS-EU).

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + για την ένταξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στην Εκπαίδευση (CCS-EU).

Σε συνέχεια των εργαστηρίων συν-δημιουργίας και μετά από εισηγήσεις των μαθητών/τριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχαμε την χαρά σήμερα να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τους κ. Κώστα Μυλωνά – Επιθεωρητή Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης και τον κ. Χρυσόστομο Ηλιάδη – Κλινικό διατροφολόγο και διαιτολόγο. Οι καλεσμένοι μας,  μας ενημέρωσαν για τα οφέλη του αθλητισμού και της σωστής διατροφής ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας.
Ακολούθησε συζήτηση τόσο για θέματα διατροφής όσο και για τη λειτουργία υπαίθριου γυμναστηρίου στο χώρο του σχολείου το οποίο να είναι προσβάσιμο στην ευρύτερη κοινότητα και εκτός σχολικών ωρών. Φωτογραφικό Υλικό


MEDI.M.U.N (Mediterranean Model United Nations)

Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 18ο ετήσιο συνέδριο του προγράμματος MEDI.M.U.N (Mediterranean Model United Nations) 2023, στις 3-4 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το θέμα του συνεδρίου για τη φετινή χρονιά ήταν η σημασία δημιουργίας ανθεκτικότητας, προσωπικής και παγκόσμιας αντοχής, δύναμης και ασφάλειας ενάντια στις διαμάχες και στα τρωτά σημεία που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή κοινωνία.

Το Λύκειο Λατσιών εκπροσωπήθηκε επάξια από ομάδα 6 μαθητών/τριων , Νικόλας Μιχαήλ Γ11, Έλλη Πλουτάρχου Γ32, Περού Στέφανη Γ23, Τσβετελίνα Σμίλκοβα Γ23, Αθηνά Αναστασίου Β11, Νεκταρία Μουστάκα Β21, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες των Αγγλικών κ. Έλενα Σοφοκλέους και κ. Μαριλένα Κυρμίζη. Τη γενική ευθύνη είχε η βοηθός διευθύντρια κ. Δένα Νεοφυτίδου.

Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την προσπάθεια που κατέβαλαν και για το ζήλο που επέδειξαν κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους. Επίσης, στις καθηγήτριες τους για την άψογη προετοιμασία της ομάδας και την στήριξη των μαθητών/τριών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα.


Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για την ένταξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στην Εκπαίδευση (CCS-EU).

Το σχολείο μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + για την ένταξη της Κοινωνικής Καινοτομίας στην Εκπαίδευση (CCS-EU). Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα πρώτα εργαστήρια συν-δημιουργίας, την Τρίτη, 13/12/2022, με τη συμμετοχή του τμήματος Α41 και την Τρίτη, 20/12/2022 ,με τη συμμετοχή του τμήματος Α43.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το τι είναι η Κοινωνική Καινοτομία και το ρόλο που οι ίδιοι μπορούν να διαδραματίσουν για ένα καλύτερο κόσμο. Επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έδωσαν σημαντικές προτάσεις για θέματα κοινωνικά που θα ήθελαν να αλλάξουν στην κοινότητα.

Παρουσιάστηκαν εν συντομία οι 17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ιδιαίτερα μελετήθηκε ο 3ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης για Καλή Υγεία και Ευημερία. Οι μαθητές συζήτησαν με μαθητές αθλητές που λειτούργησαν ως μέντορες για τα οφέλη του αθλητισμού στη σωματική και ψυχική μας υγεία και έδωσαν ιδέες για την υλοποίηση δράσεων για προώθηση του στόχου αυτού στο χώρο του σχολείου μας.  Φωτογραφικό Υλικό